Siirry pääsisältöön

Maa kuumeilee ! The Earth has fever !


Maa, maapallo, kotimme: ihmisten, jotka tuntevat maan sykinnän ja hengityksen. Oletko katsonut hämärässä  kotikuuseen, sen havuiseen jylhyyteen? Tai pyöräillyt syyskuisen merenrantalehdon aamussa, sen kaste pyöräilijäniholla, sieraimissa ?
 Olin tädin luona käymässä Talissa Helsingissä kesällä 1971. Seisoimme varjoisten lehtipuitten alla talon pihalla. Aurinko paistoi puitten välistä. Mutta se tuntui nyt polttavan ihoa epämiellyttävän kuumana - eri tavalla kuin Pohjois-Hämeessä 1950- ja 60-luvuilla. Sanoin, että onpas kummallista, ehkä ilmakehässä on tapahtunut jotain haitallista.
 Eletään, elellään 1980-lukuja -, 90 – lukuja. Näen nuorten mäntyjen sairastumisen Pohjanmaan rannikkometsissä; elän sään nopeutuvaa päivittäistä epävakautta merenrantaseuduilla. Näen irvokkaan kulttuurikuolan, pilaantuneet merenrannat, Suomi, Ruotsi, Tanska; 
suojaan korvia alituiselta liikennejyrinältä, joka ei lopu enää missään missä ihmisiä on: autoja, lentokoneita, vesiskoottereita, moottorikelkkoja. Katson kuin ristiinnaulittuihin: Länsi-Herttoniemen kallioharjujen  kärventyneet puut - -  
 Ministeri radiossa, 1990-lukua: Kansalaisten pitäisi nyt alkaa
o s t a a , k u l u t t a a  e n e m m ä n,  että saataisiin työllistetyksi ihmisiä.
 Milloin vain näinä aikoina: katson muovijätteen karmeaa määrää, joka tulee e l i n t a r v i k k e i s t a  -  mutta nämähän kaikki on pakattu kuin olisimme menossa kuumatkalle!
 Ylen radiouutiset 24. 1. 2005: Kansainvälisen asiantuntijakokouksen mukaan on vielä kymmenisen vuotta aikaa siihen hetkeen, että  maapallon ilmastonmuutosta ei enää pystytä kääntämään. Että maapallon keskilämpö on sitten noussut noin kaksi astetta siitä mitä se oli vuonna 1750. Että sen jälkeen toisaalta kuivuus, toisaalta tulvat ovat yhä enemmän arkipäivää. 
   Summa summarum:  Olen yli kolmen vuosikymmenen aikuisikäni, ja  monien  luontohavaintojen jälkeen, olen nyt näkemässä, että maapallo  d e  f a c t o  on jo vakavasti sairastunut.
 Että ihmiskunnan tulevaisuus ei enää e d e s   e k o l o g i s e s t i  näytä rauhalliselta. Tappava sotiminen seurauksineen ja nälänhädät jatkuvat tietysti tuolla ja täällä. Välitöntä sodanuhkaa ei kuitenkaan
S u o m e s s a  ole muutamaan vuosikymmeneen, Luojan kiitos, ollut. 
  Mutta diagnoosi on: maapallo, kotimme, on sairastunut! 
-  Mitä tehdä?  - Jotakin me ihmiskunta tuotamme, uloshengitämme,  ja eritämme, joka ei ole hyväksi luonnolle!
   Kaikki työn saavutukset ja käynnissä oleva työ, kaikki naisten, miesten uhraukset, lapsista puhumattakaan, tuo uskomaton määrä ihmisten toivoa, kärsimystä, toimintaa, uhrauksia; kaikki tiede, taide, urheilu,  käy merkityksettömiksi, jos me emme ala kunnioittaa  maapalloa, kotiamme, anna sen elää rauhassa!
  Maapallon  historiankirjoitus on miljoona kertaa enemmän  kuin ihmiskylän  historian kirjoitus. Se on jokaisen lajin historia, lajiyksilöistä puhumattakaan.  Monet, monet lajit olisivat elossa, jos ihmiset olisivat toimineet toisin.
  Ehdotan, että  t e e m m e   k ä ä n n ö k s e n  jokapäiväisissä elämäntavoissamme. Yhden järkevän päätöksen elämässä: että alamme lopulta kunnioittaa maata, sen  elämää. Että se ei enää toivu, jos emme ala kunnioittaa sitä. Jos jatkamme sen  kuristamista ja  ryöstämistä.  
 V ä h e n t ä k ä ä m m e  haitallista  fysikaalista ja kemiallista
t u o t a n t o a  sille tasolle, että se ei haittaa maapallon elämää !
 Muuten kaikki alkaa pian tuntua hengityksessä, kun ilmasto on muutettu, pysyvästi. Kun tuulet eivät  enää osaakaan olla leutoja, vienoja. Kun ei enää tule hankikantoja, eikä  pitele heinäpoutia. Tulee pirullisia kosteita, vetoisia tammikuita, ilman lunta ? Jatkuvaa vielä pahempaa päivittäistä ilmanmuutosta merien lähellä ? Aamulla lumisadetta, illalla vettä, aina vaan - ? Ei enää muuta kuin epävakautta ja myllerrystä?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Take Care of Your Hands Pianist ! By Composer-pianist Dr. A S Hernesniemi