Siirry pääsisältöön

"Lieran tuomio" - Sanat ja sävel: Antti HernesniemiRuovedellä 1600-luvulla eläneen Antti Lieroisen elämänvaiheet tarjoavat korostuneen mahdollisuuden tarkastella ja esittää yksilö yhteisön ja valtion lakien ääritilanteessa.  Monet kyläläiset eivät pidä paikkakunnalle muuttaneesta oudosta miehestä.  Keskiajan henkeä edustavat lait ja käytännöt tarjoavat mahdollisuuden hätäisiin todistuksiin ja ennakkoluuloisiin tuomioihin.  Lieroisen kova kohta antaa mahdollisuuden äärimmäisten valaistusten ja varjojen käyttöön. Kirjailija Oiva Hernesniemi käyttää pääaineistona oikeuden pöytäkirjoja. Ne ovat saaneet hänen dramaatikon mielikuvituksensa virtaamaan ja tuomaan esille todentuntuisen ympäristön ja siinä elävät ja toimivat pohjoishämäläiset.  Mieshahmon henkilökohtainen kokemus, pitäjäläisten ja valtion viranhaltijoiden näkemykset, tavoitteet ja teot muodostavat näytelmän dramaattisen toimintakentän. 

(Antti Hernesniemi 2014). 
Lieran tuomio

Palaa noitavalkeat kautta Suomen
on kauhee monen polon huomen
on Lieran Antti yksi heistä
ja seuraavako – joku meistä ?

Uness henki näytti ihmissalat
ja varkaan majat
mies tästä lahjasta paljon maksaa
ja tuomio, kuka vastaa ?

Sai Antti elää vuodet rauhass
mutt nyt on vesi täynnä kauhass
ja miehest haetaan esiin noita
joka pirunpeliä hoitaa.

 On mies tehty naiselle, se on elämän laki
vaan vaikea on valita, kun veri on saki.
Onko Liera pahempi kuin nämä
jotka samaa tekevät vihittynä?

Näen miehen rinnalla Vapahtajan
kun katson vankia, joka käy yli rajan.
On näyttämö valmis: syyllinen esiin
palaa soihtu haamuks valoisiin kesiin.

On ihmissana kuin härän sarvi
siihen kiinni kkäydä voi ihmisparvi.
Voi Lieran Antti, sinä Savon mies!
Sun loppusi on tuo helvetin lies.


Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

I thin kk tha tt anim all s in the z ooss suff errrrrrrrrrrrrr quit e a lo ttttttttttttttttttt - tävisräk tem iälE

Luu len et tä el äin tarh ojen eläi met kär si  vät ai ka pal jon eläin tar hois sa.

I thin k tha t anim al s in the z oos suff er quit e a lo t. 

Taidemaalari Seppo Uolevi Näätänen (1920-1964)

Taidemaalari Seppo Näätänen (Seppo Uolevi Näätänen, 1920-1964) oli minun piirrustuksenopettajani Ruoveden yhteiskoulussa. Hän on minuun melko lailla vaikuttanut kuvataiteilija. Hänen ekspressiiviset, abstraktit työnsä ovat jo alle kymmenvuotiaasta jääneet vaikuttamaan mieleeni.

Viisikymmentä vuotta ensitapaamisesta : Hannu Helin, kirjailija (1944-2015)

Hannu Helin oli minun hyvä ystäväni neljänkymmenen seitsemän vuoden ajan.  Asuimme yhdessä Helsingin Vallilassa. Olin hänen alivuokralaisensa hänen kaksionsa toisessa huoneessa kaksi vuotta, vuodet 1968-1970.  Tapasimme vuosikymmenten ajan toisiamme usein. Sitä useammin keskustelimme puhelimessa. 
Näihin aikoihin vuotta,  elokuussa 1968, tapasimme ensi kerran. Etsin itselleni asuntoa Helsingistä, olin aloittamassa opintoni. Hänen, myös opiskelijan, viides tai kuudes vuosi hänellä menossa, osoitteensa annettiin minulle opiskelija-asuntoja välittävästä konttorista, joka silloin sijaitsi nykyisen Tavastian lähellä. Meitä uusia opiskelijoita, jotka tarvitsivat asuntoa, oli paikalla pitkä jono odottamassa kadun varrella. Kaikki eivät mahtuneet toimistoon.
Menin sitten ratikalla Vallilaan. Hauhontien asunnon oven avasi virnuillen hymyilevä hoikka nuorimies. Kihartuva ruskea tukka kehysti hänen kasvojaan. Vuokralletarjoaja esitteli minulle huoneen, joka oli kaksion keittiö. Olin siihen ja tähän…